top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

Hjemmekontor 

Nu hvor jeg er blevet pensionist er det blevet tid at evaluere mit karrierevalg for 12 år siden.
Var det rigtigt at kvitte jobbet som lønmodtager for at blive freelance generalsekretær?

Vi er i Danmark nærmest fødte lønmodtagere, og jeg havde dengang i 2006  haft gode lønmodtagerjobs i elbranchen gennem 27 år.

Det nye job var ikke som lønmodtager, jeg skulle starte eget firma og sælge mine ydelser til bl.a. Elektroteknisk Forening, dvs. som freelancer.

Min kone var ikke glad for ideen om, at jeg skulle være selvstændig. Hun blev faktisk lidt sur, da jeg en dag kom hjem og fortalte, at jeg havde sagt op! Man mister jo trygheden med fast løn inkl. pension, ferie og sygedagpenge. Arbejdsløshedunderstøttelsen sættes også i spil: hvis man som selvstændig ikke tjener penge i de første år og herefter tvinges til at lukke, så har man ikke længere ret til fuld dagpengesats.

Jeg spurgte flere venner til råds og de var mere positive og bakkede mig op. Men set i bakspejlet var deres råd måske heller ikke særligt gode. De vidste jo fx ikke, at finanskrisen var på vej.  

Selv var jeg imidlertid meget sikker på, at generalsekretærjobbet var det helt rigtige for mig, uanset at det skulle være som freelancer.

Jeg havde allerede haft sekretærjobbet som bijob i 5 år og havde i hovedbestyrelsen selv været med til at bane vejen for at det kunne blive mere omfattende. Jobbet blev nu udvidet, så det udover medlemsadministration, regnskab og sekretæropgaver, nu også omfattede formidling via hjemmeside, blad og nyhedsbrev.

Jeg havde forestillet mig, at jeg skulle lave nogle journalist- og marketingopgaver for andre kunder også. De første år gik det da også nogenlunde, men der var faktisk ret hård konkurrence. Jeg havde svært ved at opnå en fornuftig timeløn. Under og efter finanskrisen tyndede det ud i opgaverne.

Og jeg havde egentligt heller ikke rigtigt tid til andre kunder end Elektroteknisk Forening, undtagen om sommeren.
Og her kan man jo sagtens finde på andet at lave…

Så efterhånden havde jeg kun Elektroteknisk Forening som kunde. Tak for at I holdt ved!

Arbejdsmiljø

Arbejdsforholdene skulle man jo tro var perfekte, når man sidder hjemme i et hjørne af stuen. Det er virkeligt rart ikke at have en chef, der bestemmer over ens tid. Man er jo sin egen chef. Og kontorbud, rengøringsdame, bogholder, it-medarbejder osv. Det er egentligt ret afvekslende og lærerigt, når man er alene om det hele...

Det første problem, jeg oplevede, var savnet af kollegaer. På en almindelig arbejdsplads er man vant til at have mennesker omkring sig. Det er ret ensomt at sidde for sig selv dagen lang. 

Nogle dage snakkede jeg ikke med andre end min kone, og hun kom først hjem sidst på eftermiddagen. Ensomheden var nok det største problem ved at arbejde alene hjemme og grunden til, at jeg ikke uden forbehold kan anbefale alle - især ikke yngre mennesker - at have hjemmekontor. Man skal nok være af en særlig støbning for at kunne trives med det.

På et tidspunkt greb jeg mig selv i at sludre med kassedamen i Brugsen…

Så var jeg nødt til at gøre noget! Jeg tog fx med til alle de møder, jeg kunne, fx i Elektroteknisk Forening, og jeg fandt en hobby, hvor jeg var sammen med andre. (Jeg spiller i et 60'er rockband).

Det næste problem var, at jeg efter tre måneder fik et sutskosyndrom”.

Jeg havde tøffet rundt i mine behagelige skindsutsko uden fast sål med det resultat, at jeg fik hælsporer. Måske var det også fordi jeg fik for lidt motion, nu jeg ikke længere cyklede på arbejde.

Før jeg begyndte at arbejde hjemme, var jeg mægtig glad for de daglige cykelture og var sikker på, at jeg ville blive ved at cykle hver dag bare for min fornøjelses skyld.

Men det holdt bare ikke. Jeg er åbenbart ikke typen, der cykler frivilligt, hvis det er mørkt eller koldt eller hvis det regner eller blæser - og det er jo tilfældet 90 % af tiden! En gang imellem fik jeg dog cyklet en lang tur i weekenden.

Weekender bliver i øvrigt anderledes, når man går og hygger sig derhjemme til hverdag. Man glæder sig ikke længere på samme måde til weekenden. Grænsen mellem at arbejde og at holde fri blev udvisket. Det er naturligt at arbejde lidt i weekenden. For at kunne skelne weekend fra hverdag indførte jeg nogle ritualer, som fx at gøre huset rent lørdag og gå en lang tur søndag.

Et yderligere ”arbejdsmiljøproblem” var, at køleskabet var inden for rækkevidde hele tiden.

Så jeg tog på.

Jeg forsøgte at begrænse skaden ved at prioritere motion hver dag, både formiddag og eftermiddag, men så tjener man altså ingen penge imens.

Jeg har i de 12 år som freelancer tjent en hel del mindre, end hvis jeg var blevet i et lønmodtagerjob, men her hjælper vores progressive skattesystem mig jo dog en del…

Og så tilpasser man jo bare efterhånden udgifterne til indtægterne. Den fine BMW 525i blev solgt og erstattet af en Kia Ceed.

Effektivitet

De første år arbejdede jeg i et tempo, som da jeg var lønmodtager.

Men jeg oplevede faktisk, at jeg kunne klare en hel dags arbejde på en halv dag. Man slipper jo for kaffepauser, gå-hjem møder, ledermøder osv. og man slipper for alle forstyrrelserne på et fælleskontor.

En anden ting, der virkeligt har været godt ved at arbejde hjemme, er jeg har kunnet sove til middag hver dag! Så kan det selvfølgelig godt kræve en kop kaffe at komme i gang igen, så der går altså en del tid med det.
Og her tjener man jo heller ingen penge imens…

Når der ikke er nogen, der holder øje med, hvad du laver, er det nemt at komme til at foretage forskellige svinkeærinder og overspringshandlinger. Man kan jo altid surfe lidt på nettet. Eller støvsuge eller tømme opvaskemaskinen. Eller tænde for fjernsynet...

Så når jeg gør det op, så er effektiviteten altså nok hverken værre eller bedre som selvstændig med hjemmekontor end den var, da jeg var almindelig lønmodtager.

Pensionist

Nogen får et chok, når de bliver pensionister.

De mister samværet med kollegaerne og den identitet, som jobbet har givet dem. De risikerer at mangle indhold i tilværelsen.

De oplever nogen af de samme ulemper ved at gå hjemme, som jeg har beskrevet ovenfor.

Chokket bliver formentligt ikke så stort for mig, fordi jeg jo allerede har været igennem en del af det.

Og så er det tanken, at jeg fortsat skal udføre opgaver for Elektroteknisk Forening, bare i mindre omfang end før, så det bliver i hvert fald en blid overgang, når jeg nu skal være pensionist.

Den største forandring bliver nok, at min kone snart også skal til at gå hjemme, idet hun går på efterløn. (Det kan jo være, at chokket kommer her...)

Konklusion

Var det så rigtigt at kvitte jobbet som lønmodtager for at blive freelance sekretær?

Klart ja, fordelene opvejer ulemperne i mit perspektiv.

Jeg har haft en herligt arbejde i frihed, fred og fordragelighed. Det aller bedste er, at det har været aldeles ustressende! 

Og det må vel være godt for helbredet og det kan måske opveje alt det, der trækker den anden vej.

Jeg fortryder det i hvert fald ikke et øjeblik.

AEJ


Elektroteknisk Forening | Kronprinsensgade 28  | 5000 Odense C | Telefon: 40 56 01 48 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.