top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

Haarslev Industries

En tirsdag sidst i maj besøgte Fynsk Sektion Haarslev Industries på Nordfyn. Automation manager Martin Laugesen og Operations Director Thomas Andkjær Carlsen tog imod og Thomas fortalte indledningsvist om virksomheden.  Herefter var der rundvisningen hvor der desuden var assistance fra Ole, Michael og Rasmus også fra Automation.

Haarslev Industries blev grundlagt i 1973 på grundlag af landsbyen Hårslevs almindelige smedje, som hans far startede. I 1977 solgte de det første anlæg til behandling af slagteriaffald til en kunde i Grækenland og det blev efterhånden virksomhedens hovedprodukt. Siden er virksomheden vokset - bl.a. også ved mange opkøb.

- Vi har 22 produktionshaller i dag her i Hårslev og siden jeg kom i 1998 har det været ét stort byggeri, fortæller Thomas Andkjær.

- Firmaet her er 50 år gammelt, men via de opkøbte virksomheder har vi en 100 årig historie.

I dag producerer Haarslev Industries udstyr til brug indenfor industrier som kød, pet food, fisk, olie, miljøbeskyttelse og biobrændstof.

Der er 5 produktionssteder i verden og 24 salg- og servicekontorer. Testlaboratorium og udviklingsafdeling er etableret i Hårslev.

En del anlæg leveres til fiskeindustrien. Og heraf bliver en del anlæg installeres ombord på fisketrawlere. Og så leverer Haarslev også anlæg til store krydstogtskibe, som skal af med madaffald fra køkkener, som leverer mad til de mange tusinde gæster om bord.

Haarslev leverer  til alle typer af kunder over hele verden og leverer enkelte maskiner eller komplette produktionslinjer.

Haarslevs speciale er netop alt det udstyr, der skal til for at behandle madaffald lige fra indlevering af råvarer til udlevering af restprodukter.

I stedet for at smide rester af kød, fjerkræ og fiskeproduktion ud, brydes affaldet ned i dets bestanddele, herunder proteiner og mineraler, fedt, olie og kød- eller benmel, ingredienser som kan bruges. Noget til foder, andet kan brændes eller indgå i biogasproduktion.

Først neddeles affaldet, så koges det og separeres, renses og tørres. I nogle tilfælde sker kogning eller tørring under vacuum, hvorved der spares store mængder energi. Der hører en del transportudstyr med til leverancerne, fx pumper og snegletransportører. Der indgår også anlæg til køling og til lugtfjernelse. Der kunne tidligere være kraftige lugtgener ved disse anlæg, men i dag renses luften – evt ved at anvende den som procesluft.

Haarslev har på verdensplan 1100 ansatte, heraf 480 i Danmark. Der er især mange smede- og maskinarbejdere, men vi har hele paletten, også ingeniører inden for mange forskellige retninger, fortæller Thomas Andkjær Carlsen.

Omsætningen er pt. omkring 1,4 mia. kr., og man har ambitiøse vækstmål.

- Vi tester alle anlæg og kvalitetsikrer dem, vi har fx 6 medarbejdere som varetager denne opgave. Vi er fokuserede på at holde vores kunder kørende døgnet rundt 365 dage om året. Mange af de leverede anlæg er på nettet hvormed vi kan lave fejlfinding fra Hårslev. Vi hjælper også vores kunder med forebyggende vedligehold, fortæller Thomas Andkjær Carlsen.

Når man går rundt i hallerne er det stadig en maskinfabrik – men en af de største i Danmark. Der er virkeligt meget imponerende udstyr - store og små drejebænke, fræsere og maskinsave, mange af maskinerne er automatiske og der anvendes en del robotter og svejserobotter.

Men der er også mange manuelle funktioner, også fordi det ikke er masseproduktion. Anlæggende findes i mange størrelser og nogle leveres i rustfrit stål, andre i almindeligt stål og ind imellem anvendes også andre metaller.

- I de største maskiner kan der være over 100 tons rustfrit stål, og dem laver vi 50 af om året, fortæller Thomas Andkjær.

Når et så stort firma har kunnet leve ret ubemærket på Nordfyn, skyldes det de tidligere ejeres bevidste strategi.

- Men det er vendt 180 grader. Efter en kapitalfond overtog virksomheden har vi åbnet os mod omgivelserne. Vi samarbejder fx med uddannelsesinstitutionerne. Med beliggenhed på landet på Nordfyn er det også nødvendigt at gøre noget ekstraordinært for at tiltrække folk, fortæller Thomas Andkjær Carlsen.
AEJ


Elektroteknisk Forening | Kronprinsensgade 28  | 5000 Odense C | Telefon: 40 56 01 48 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.