top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

2017-05-02 Ceres Park

Tirsdag, den 2. maj afholdt Elektroteknisk Forening Jydsk Sektion medlemsmøde på Ceres Arena i Aarhus for en meget lille sluttet kreds. Vi var 10 personer hvoraf de fire var fra bestyrelsen i sektionen. Det er ved at være, på godt jysk, træls, at forsøge at arrangere medlemsmøder, når der ikke er større opbakning til, i dette tilfælde, en interessant og spændende eftermiddag/aften i Ceres Arena og på Ceres Park. Også for de medarbejdere der stiller op for at fortælle om deres virksomheder/arbejdspladser er det kedeligt der ikke kommer flere, især når det er deres fritid de bruger på rundvisninger m.m.
Dette var et lille surt opstød, men ellers blev vi modtaget af Jesper og Flemming fra driften på Ceres Arena og de fortalte levende og inspirerende om deres arbejdsplads.
I Ceres Arena var der lige monteret og idriftsat nye ABA anlæg (brand) og ABV anlæg (ventilation) i stedet for de gamle som har været i drift siden år 2000. Vandet til brandslukningen i arenaen kommer fra Aarhus Vand som i en eventuel situation vil blive pumpet ind i arenaen af en pumpe i kælderen. Hvis den skulle svigte, er der yderligere en 70 kW nøddiesel til rådighed og som en ekstra sikkerhed er der også et vandreservoir, som er placeret under arealerne foran indgangen til Arenaen – det er ikke lige det man tror der ligger under overfladen, når man er på vej ind til eksempelvis en koncert.
Det optimale antal tilskuere i Ceres Arena er ca. 5.000. Der kan dog være op til 6.500 i lokalet, men så bliver det besværligt med adgange til udskænkningssteder, toiletter m.m.
På spilleoverfladen kan der opnås et belysningsniveau på ca. 1200 lux, lyskilderne er planlagt til udskiftning for at spare på elregningen.
Ceres Arena er den største enkelte enhed i Aarhus for afholdelse af f.eks. koncerter, og af events har man ca. 5 årligt, heraf er 3 – 4 indendørs og 1- 2 er udendørs. 
Som et lille ekstra indslag i fortællingen om Ceres Arena kunne vores indlægsholdere fortælle, at i en evt. evakueringssituation er det meget, meget vigtigt at kommunikere og informere rigtigt, for at få tilskuerne til at gå til den rigtige udgang. Ellers ”render” de bare forvirrede rundt uden mål og med.
Herefter gik vi over til den gamle del af anlægget med sportshallerne og selve stadionet.  De to haller i den del af anlægget er bygget i henholdsvis 1922 og 1932 og er med vedligeholdelse bibeholdt i den helt gamle opbygning og udformning.
Historie
Den oprindelige Aarhus Idrætspark blev tegnet og opført af arkitekt Axel Høeg-Hansen i årene 1916 - 18. Idrætsparken blev indviet den 5. juni 1920 med deltagelse af kong Christian X og dronning Alexandrine.
”Urkraften”, som er statuen der er placeret i søjlehallen, er ved opførelsen placeret så den peger direkte mod tårnet på Sankt Lukas Kirke, Sankt Lucas Kirkeplads 1, 8000 Aarhus C – det er ikke lige en ting man tænker på når man ser på statuen.
Ved opførelsen af Aarhus Stadionhal blev den imponerende træbuekonstruktion fra Københavns 2. banegård (1863 - 64 af J.D. Herholdt og nedrevet 1916) genbrugt. 
Under besættelsen beslaglagde den tyske besættelsesmagt begge stadionhaller til eget brug. I 1943 nedbrændte den ene af hallerne under en sabotageaktion. Fire unge mennesker blev 26. maj dømt for sabotagen. Det drejede sig om lærlingene Hans Petersen og Willi Clausen, skoleelev Svend Rye Jensen samt ungarbejder Harry Ib Brønnum Jensen. De fire fik straffe fra otte år og fire måneder i dansk fængselsanstalt til et år og seks måneder. 
Først i 1954 kunne man tage en ny erstatningshal i brug. Den nye hal blev tegnet af C.F. Møllers Tegnestue i samme stil som den gamle. Samme år nedlagde man søjlegårdens funktion som klassisk atriumgård, gården fik en overdækning i glas, og regnbassinet blev fjernet.
I 2001 gennemgik Aarhus Idrætspark igen en større ombygning, med renovering af stadion, samt opførelse af Arenaen med plads til 4.700 eller 4.800 tilskuere. Hele ombygningen kostede ca. 240 mill. kr.
I 2009 blev NRGi Arena, i dag Ceres Arena, udvidet til 5.001 pladser.
Brugere
Ceres Arena er hjemmebane for håndboldklubben Århus Håndbold samt hjemmebane for en række håndboldlandskampe.
Tidligere havde basketholdet Bakken Bears og håndboldklubben Århus GF, begge en del af Århus Elite, hjemmebane i arenaen.
Ceres Park er også hjemmebane for fodboldklubben AGF. To år i træk afholdt FC Barcelona træningslejr i Aarhus, og stadion lagde derfor græs til flere kampe med FC Barcelona. Der er også spillet landskampe, i nyere tid mødte Danmarks fodboldlandshold Paraguay i en kamp inden VM i fodbold 2006.
Efter kampen mod Sverige i Parken i 2007 blev to kvalifikationskampe til EM i 2008 mod henholdsvis Liechtenstein og Spanien henlagt til NRGi Park sammen med en i forvejen planlagt venskabskamp mod Irland.
Opbygning
Ceres Park er delt op i fire tribuner:
• Tribune A (Audi Tribunen): 2326 siddepladser
• Tribune B (Sun Tours-Elgiganten Tribunen): 4610 siddepladser. Et særligt familieafsnit er placeret på afsnittet B1-B2.
• Tribune C (Ceres Tribunen): 7873 siddepladser. Afsnit C1-C3 er forbeholdt hjemmeholdets tilhængere.
• Tribune D (Nybolig Tribunen): 4624 siddepladser. Afsnit D5-D6 er forbeholdt udeholdets tilhængere.
Ceres Park er Danmarks tredjestørste fodboldstadion og sidste år blev græstæppet kåret til den 2. bedste fodboldbane i DK. En af årsagerne til dette er, at der i banen er placeret ca. 28 km varmeslanger.
Arrangementer
Efter ombygningen af Ceres Park & Arena i 2001 har det huset flere internationale sportsstævner, koncerter og andre kultulle arrangementer. Anlægget blev indviet på internationalt plan, da de danske håndboldkvinder vandt guld ved EM i 2002.
En stor tak skal lyde til Jesper og Flemming for deres engagement i vor rundvisning på Ceres Park og Arena og så håber vi på større opbakning næste gang.
mwh

Elektroteknisk Forening | Kronprinsensgade 28  | 5000 Odense C | Telefon: 40 56 01 48 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.