top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

2010-11-10 Fynsk besøg hos Wittenborg

Pænt farvel til Wittenborg

13 fynske medlemmer havde valgt at bruge Mortensaften på at besøge Wittenborgs automatfabrik på havnen i Odense en sidste gang inden den lukker og 300 medarbejdere mister deres job.

Produktionschef Søren Mikkelsen tog imod og stod for rundvisningen. Han gav indledningsvist en kort introduktion, mens vi fik en kop kaffe - fra automat, forstås.

- Wittenborg er i dag en del af N&W Global Vending, sagde Søren Mikkelsen. N står for Necta, der er den italienske del af koncernen med en fabrik i Valbrembo og en i Mozzo i Italien. W står for Wittenborg. ”Global Vending” står for at vi laver automater til hele verden, vending betyder handel.

- I Odense har vi de seneste år kun fremstillet varm- og kolddriksautomater dvs. kaffe, te, chokolade, kaffespecialiteter og suppe og hvis der er tilsluttet en køleenhed, kan automaten også udlevere kolde drikke, med eller uden kulsyre, fortalte han.

Forskellige automattyper

Efter en kort introduktion så vi et imponerende showroom, som blev taget i brug for bare to år siden. Her er alle koncernens automatmodeller udstillet på rad og række. Sortimentet består af automater fra mindre bordmodeller til store fritstående automater.

Vi kender Wittenborgs automater fra kontorer, kantiner, uddannelsessteder, indkøbscentre, hospitaler, sport- og fitness centre m.m. Der var også udstillet et par rigtigt gamle automater, som mange vil kunne huske fra deres barndom.

Vi fik lov at kigge ind i automaternes indre - i de nye automater er det plastic og silikone, der dominerer, og ikke rustfrit stål som førhen.

- Der er grundlæggende to forskellige måder at brygge automatkaffe på. Den ene er ”Frisk bryg-metoden” hvor hjertet er en lille bryggerenhed, det er rigtige kaffebønner, som kværnes først og så doseres i en metalsi med 80.000 små huller, hvor det kogende vand hældes igennem. Bagefter skal en skraberanordning skrabe presse den brugte kaffe ud i en affaldsopsamler.

- Det kan tage op til 5 år at udvikle sådan en ny bryggerenhed, fortalte Søren Mikkelsen. Det er friskbrygautomaterne, som Wittenborg er mest kendt for, men i dag leveres automaterne også som instant-modeller.

- Den store Wittenborg model 7600 stand alone maskine er bygget, så den kræver sjældnere opfyldning og service. Affaldscontaineren er større osv. Modellen står typisk på rastepladser eller i lufthavne, hvor salget af kaffe kan nå op på mange hundrede kopper om dagen. Kapaciteten er på 600 kopper.

- Så er der det andet og hurtigere princip - Cafitesse-metoden (patenteret af Douwe Egberts). Her anvendes en kaffesirup i en pose ligesom vi kender fra bag-in-box vin. Til en kop kaffe bruges blot to dråber kaffekoncentrat. Maskinerne er, ikraft af denne teknologi meget anderledes i opbygning. I en cafitesse maskine er det en spole og et lille anker, som doserer kaffen. Automaterne kendes fra Seven-Eleven butikker, tankstationer mv.

Derudover tilbyder N & W også mere almindelige espressomaskiner til restauranter og hjemmebrug hoved sageligt i sydeuropa.

- Vores største kunde er amerikanske SLIF, (Sara Lee International Foodservices) der bl.a. ejer DECS (Douwe Egberts Cofee Systems), som blandt andet ejer Merrild i Danmark. SLIF fylder ca. 60 % af vores omsætning, fortalte Søren Mikkelsen.

Travlhed før lukketid

- Vi har haft forrygende travlt i dette efterår. Paradoksalt nok. Vi har været nødt til at køre i weekender og med aftenskift i lange perioder. Vi skal producere et ekstra antal automater til lager, og vi skal producere reservedele til det samlede marked. Udover den vante produktion på ca. 35.000 automater pr. år. Ordrerne vælter ind.

- Samtidigt er vi ved at indkøre produktionen af 3 nye automatmodeller. Vi får produktionen til at glide, og får rettet fejlene, så vi kan aflevere et færdigt og indkørt produkt til vores kollegaer i Italien.

- Og så er vi er ved at gøre klar til at flytte produktionen. Samtidigt med at vi hele tiden har 40 medarbejdere på jobkursus, siger Søren Mikkelsen.

For et par uger siden nedlagde 230 timelønnede arbejdet. De insisterede på at holde fast i efteruddannelsen, trods den store travlhed.

Kurser skal hjælpe medarbejderne i job igen

- Alle medarbejderne får to ugers uddannelse betalt at Wittenborg samt to uger i 2010 og to uger i 2011, som de har ret til i henhold til overenskomsten.

Jobcenter Odense og forskellige uddannelsesinstitutioner er inviteret ind på Wittenborg for at vejlede og tilbyde korte, skræddersyede uddannelsesforløb til medarbejderne. Jobcenter Odense har modtaget 2,7 millioner kroner fra Beskæftigelsesregion Syddanmark til indsatsen i 2010.

- Formålet er, at medarbejderne skal have opgraderet deres kompetencer, så de nemmere kan komme i job igen, når Wittenborg lukker.

- Funktionærerne får 12 møder med outplacement-firmaet AS3 med kompetenceafklaring og hvor vi lærer noget om jobsøgning og om at skrive et kompetence-cv. Nu betyder det ikke så meget hvilke titler, du har haft, men hvad du har lavet.

- For mange medarbejdere er det en svær tid med store forandringer. Efter at have arbejdet her måske 25 eller måske 35 år kan mange vanskeligt forestille sig, hvordan erhvervslivet er udenfor fabrikkens fire vægge, sagde Søren Mikkelsen.

Rundgang på fabrikken

Rundvisningen førte forbi flere parallelle produktionslinier. Man producerer 9 modeller, FB 55, Model 7100 og 7200, som er en bordmodel (tabletop) og så som tidligere omtalt, den store Model 7600. Derudover Cafitessemodellerne CFT100, CFT300, CFT400, CFT600 og CFT700.

Overalt er der rent og pænt, selv om gulvene er fyldt pænt op fordi man som nævnt er ved at bygge lagre op. Wittenborg er tydeligvis en virksomhed med et godt arbejdsmiljø. Man arbejder efter Kanban principper, hvor medarbejderne arbejder i delvist selvstyrende grupper og leverandørerne sørger for at fylde op på hylderne efter forbrug.

Der er flere steder en del imponerende maskineri, især på metalværkstedet, hvor man fremstiller alting selv. Der er store automatiserede stansemaskiner og pulverlakeringsanlæg, hærdeovn osv.

Automaterne kommer igennem en række tests herunder funktionstest, jordtest og højspændingstest. Der er mange certificeringer og godkendelsesmærkninger i produktionen af automater. For at levere til de mange markeder verden over skal fabrikken leve op til rigtigt mange krav. Men det har man årelang erfaring i, Wittenborg var fx først til at levere kantineautomater til USA i begyndelsen af halvtredserne.

Lukning af en traditionsrig virksomhed

- Vi fik at vide i juni 2010 at vide, at produktion stopper i Odense og flyttes til Valbrembo i Italien. Fabrikken dernede er fire gange så stor som vores og de er ca. 1000 mand. Det er en forretningsbeslutning begrundet i, at omsætningstallene er blevet mindre under finanskrisen.

- En time i Italien er, når alt lægges sammen, billigere end en time i Danmark. Jeg tror for så vidt at vi har været konkurrencedygtige nok her i Danmark. Vi har været effektive og har haft en høj kvalitet. Flytningen af fabrikationen til Italien tilskriver jeg koncernledelsens ønske om at samle og centralisere produktionen i forbindelse med finanskrisen, sagde produktionschefen.

Til sidst gik vi en tur hen forbi billeder af alle jubilarer. Der var både 25 års jubilarer, 40 års og 50 års jubilarer.

- Vi har lagt vægt på at bevare noget af den oprindelige Wittenborg-kultur. Det er jo en gammel virksomhed med stolte traditioner. Et vigtigt element i virksomhedskulturen er at fejre jubilarerne, som der har været rigtigt mange af i tiden løb.

- Wittenborg har været en god arbejdsplads uden megen gennemstrømning, medarbejderne er blevet hængende. I flere tilfælde arbejder begge ægtefæller her og flere generationer i en familie.

- Disse familier bliver desværre ekstra hårdt ramt nu, hvor fabrikken lukker, slutter Søren Mikkelsen. Det sker i løbet af tiden frem til den 1. juni, hvor al produktion vil være væk fra adressen i Odense.

Kun 35 job i salg, service- og reservedelsafdelingen bliver tilbage i Odense, og de kan ikke fylde det store fabriksområde på Seebladsgade, så de flytter sandsynligvis til en anden lokalitet på et tidspunkt.

AEJ
____

Wittenborgs historie

Alexander Wittenborg grundlagde sin blikkenslagervirksomhed i Odense i slutningen af 1800-tallet. Han så tidligt mulighederne i blikvareproduktion, og under første verdenskrig havde han en imponerende produktion af konservesdåser. I 1924 grundlagde han automatfabrikken.

Efter Anden Verdenskrig tog udviklingen fart, og produktionen blev udvidet. I slutningen af 50'erne var Wittenborg den eneste automatproducent uden for USA, som havde stor eksport hertil.

I slutningen af firserne var bemandingen på sit højeste med 800 ansatte, heraf 200 funktionærer. I løbet af halvfemserne blev antallet reduceret til 350. Fabrikken råder over både gamle og nye bygninger, en stor bygning er fra omkring 1950 og den store fabrikshal på 8000 m2 er blot 10 år gammel.

I 2000 blev Wittenborg overtaget af N&W Global Vending, der året før havde købt Wittenborgs sydeuropæiske konkurrent Zanussi Vending - senere Necta - fra Electrolux Gruppen. Fra at være en danskejet virksomhed blev Wittenborg nu en del af en international koncern.

I 2007 år købte N&W Global Vending SGL, der producerer mindre espressomaskiner, og senere købte man Ade Srl, der fik navneforandring til N&W Innovative Solutions. Sidstnævnte udvikler og producerer betalingssystemer til automater og kantiner.


Elektroteknisk Forening | Ege Alle 7, Ølsted  | 8723 Løsning | Telefon: 2053 1333 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.