top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

2010-09-10 Fynsk Sektion hos NKT Cables i Tjekkiet

Fynsk Sektions studieturs sidste dag i Tjekkiet blev brugt på et spændende virksomhedsbesøg på NKT Cables kabelfabrik, hvor Peter B. Christensen var vært (til højre i billedet).
 
 
 
 
 

Fredag den 10. september var Fynsk Sektion på besøg på NKT Cables kabelfabrik i Kladno lidt uden for Prag og i nærheden af lufthavnen. Vi blev modtaget af Ing. Radomír Procházka

NKT Cable Group, der er 100 % ejet af NKT Holding A/S, og hovedkontoret ligger i Köln i Tyskland ved en ny kabelfabrik. Der er 2 fabrikker i Tyskland, 3 i Tjekkiet, 2 i Polen og 2 i Danmark. Desuden er der fabrikker på vej i Rusland og Kina.

NKT Cables Group udgør cirka halvdelen af NKT Holding A/S, omsætningen er godt 800 mio Euro og der er ca. 3000 ansatte, hvoraf de 1000 arbejder i Tjekkiet, 300 i Kladno.

NKT Cables produktion er fordelt på:

30 % lavspænding

23 % mellemspænding

24 % højspænding

12 % jernbaner

Kunderne er fordelt på:

36 % forsyningsselskaber

36 % industri

28 % grossister

Markedet er fordelt på:

11 % Danmark

15 % fjerne østen

22 % øst europa

25 % tyskland

27 % andre

De tjekkiske fabrikker producerer især til Tyskland, Polen og til nærområdet, dvs. Tjekkiet, Østrig, Slovakiet og Ungarn.

Fabrikken i Kladno er den ældste i NKT startede i 1865 med at fremstille reb til mineindustrien, i 1918 lavede man de første kabler. I 1918 begyndte man at producere kabler og i 1999 blev fabrikken opkøbt af Nkt Cables. Fabrikken moderniseres og produktionen effektiviseres løbende. Man fremstiller kobberkabler fra 10 til 500 mm2 of aluminiumkabler fra 10 til 630 mm2

Fabrikken er tæt på vestlig standard, og der er rent og ryddeligt alle steder. De to øvrige tjekkiske Nkt-fabrikker ligger i Vrchlabi og Velco (nær Brno) og er grundlagt i henholdsvis 1923 og 1946 og har henholdsvis 500 og 200 medarbejdere.

Kobber importeres fra Polen og Tyskland, mens aluminium kommer fra Rumænien og Rusland. Kabelproduktionen er fordelt nogenlunde ligeligt på aluminium- og kobberkabler.

Alle kabler testes med 100 % belastning i mindst 30 minutter — enten enkeltvis eller op til 15 tromler samlet.

 

Efter et meget interessant besøg med foredrag og rundvisning kørte bussen os videre til en restaurant med eget bryggeri, Pivovarsky Dvur, ved Hostivice mellem Kladno og Prag. Her var Nkt Cables vært ved en lækker buffet med lokale retter og med øl fra eget bryggeri.

Vi var hjemme ved hotellet så der var et par timer til sightseeing på egen hånd i Prag inden vi skulle med bus til lufthavnen og hjem til Danmark igen.

Tak for en rigtig god tur, som Finn Mikkelsen fra Lindpro havde arrangeret, og tak til værterne fra Schneider Electric og NKT, Steen Drachmann og Peter B. Christensen.

AEJ


Elektroteknisk Forening | Ege Alle 7, Ølsted  | 8723 Løsning | Telefon: 2053 1333 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.