top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

2009-11-18 KiMs

Onsdag den 18. november 2009 kl. 16.30 var Fynsk Sektion på besøg hos KiMs A/S, Sømarksvej 31-35, 5471 Søndersø.

Vi startede med at få lidt instruktioner i, hvordan vi skulle bevæge os rundt på en fødevarevirksomhed og undgå at tabe smykker mv. i frituren.

Det indebar bl.a. fuld krigsudrustning med røde hårnet, skægnet, blå regnfrakker og overtrækssko.

Vi blev delt i to hold og fik en fin og grundig gennemgang på hele fabrikken. Produktionen er yderst automatiseret, og der er derfor relativt få medarbejdere på arbejde af gangen til at styre den store produktion, som i øvrigt kompliceres af, at der er mange forskellige slags chips, både mht facon, ingredienser og krydderiblandinger.

Produktionen omstilles flere gange om ugen, men kører i øvrigt 24 timer i døgnet på hverdage. Kun i weekenden stoppes anlægget for at give plads til hovedrengøring og evt. reparationsarbejder.

Man anvender 300 tons kartofler hver dag, og det er specielle kartofler med et tørstofindhold på 25 %. De importeres væsentligst fra Tyskland. Kartoflerne skal nurses omhyggeligt, de bliver stressede ved håndtering, og derfor skal de have lov at ligge koldt og mørkt og i fred og ro nogle dage inden de anvendes. Ellers danner de sukkerstof, og så bliver smag og udseende på chipsene ikke som de skal være. Kartoflerne må ikke stødes, og man skal også passe på forrådnelsesprocesser, så der er noget at holde styr på.

Efter rundvisningen fortalte Teknisk Chef Kaj Jørgensen om virksomheden, mens vi fik en sandwich og en kop kaffe.

Historien om KiMs begynder på Odense Marcipan-fabrik. Marcipanfabrikken solgte de første snacks i 1963, hvor Saltede Peanuts for første gang kom på hylderne i de danske butikker.

KiMs har i dag 223 medarbejdere ansat, som udfører opgaver inden for administration, produktion og afsætning.

KiMs er i dag 100 % ejet af Orkla, der er en stor nordisk koncern, og Orkla har tilsvarende fabrikker i bl.a. Norge, Sverige, Baltikum og Rusland.

Danmark er det vigtigste marked for KiMs, men der eksporteres også til England, Tyskland, Island, Grønland og Færøerne samt til turistmål som Grand Canaria, Kreta og Rhodos.
 
KiMs omsætter for 75 mio Euro og produktion er 11.629 t/år, hvilket indebærer at der kører 72 lastbiler af sted om ugen. Fabrikkens areal er 16.000 m2.

Kaj Jørgensen så positivt på overlevelsesevnen. Man har i Søndersø den mest effektive produktion inden for hele Orkla-koncernen og er også omstillingsparate og fleksible, og man er også godt med når det gælder udvikling af nye produkter.

- Men hvis fabrikken skulle brænde ned, så vil den jo nok ikke blive genopført her i Danmark, med de lønomkostninger, vi har her, sagde han.

Brand er noget af det, han frygter mest — solsikkeolie og palmeolie, der anvendes til friturestegningen, er brændbare, og ild i et friturekar er næsten umulig at slukke. Men mange medarbejdere har været på brandslukningskurser, og man holder jævnligt beredskabsøvelser.
 
I disse tider hersker der også en vis nervøsitet for, om man skulle havne på forsiden af avisen i forbindelse med en fødevareskandale. Så man er på KiMs yderst omhyggelige med hygiejne og kontrol, og i øvrigt træner medarbejderne også denne type af krisesituationer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Få din annonce vist her. Læs mere

Arrangementer


Elektroteknisk Forening | Kronprinsensgade 28  | 5000 Odense C | Telefon: 40 56 01 48 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.