top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

2009-03-31 Fiberline

Fiberline Composites Receptione, som den tager sig ud om aftenen
Fiberlines nye bygning er overraskende stor (23.000 m2) og elegant. Man kommer ind i en imponerende glasfoyer med skrå døre og skæve vinkler, og når man får kigget nærmere efter, er facader, vinduesrammer og trapper alle fremstillet af kompositmateriale, som Fiberline selv har fremstillet på fabrikken.

Vi blev modtaget af salgs- og marketingchef Stig Krogh Pedersen, som også stod for både foredrag og rundvisning. Han fortalte meget kompetent og engageret:

- Logoet symboliserer produkterne og samarbejde. vi kan ikke alene skabe resultater, det skal ske i et samarbejde med andre, sagde han indledningsvist.

- Vi flyttede ind i bygningen for to år siden. Den er tegnet af Prof. Jan Søndergaard fra KHR-Arkitekterne. Bygningen er funktionel; der er tænkt over logistikken - fabrikken er indrettet, så tingene flyttes mindst muligt omkring. Bygningen er højest på midten, hvor der er indrettet et højlager, og så skråner taget nedad mod begge ender, så det ser ud som om bygningen vokser op af jorden i den ene nede og ned i den anden ende.

- 3 store skrå lyskassetter vender mod nord og giver et behageligt og refleksfrit lys ind i fabrikshallen. Arkitekten har ladet sig inspirere af tag- og vindueskonstruktioner i gamle fabrikshaller, fortalte Stig Krogh Pedersen.

På det let bakkede areal i det nye industriområde øst for Middelfart er bygningen omkranset af lave volde. Fiberline ejer også en tilstødende mark ved siden af den nuværende bygning, så der er forberedt for en evt. senere udvidelse.

- Placeringen ud til motorvejen har givet en stor opmærksomhed. Vi får flere uopfordrede ansøgninger, og der er flere interesserede grupper, der ønsker at besøge os end før.

Arkitekten synes kompositmaterialet havde en stoflighed og var et "ærligt" materiale at arbejde med. Han har benyttet en del af vores egne materialer til fx glasfacade Stig Krog Pedersen til venstren, øvrig vægbeklædning og vinduer. Kun bygningens bærende elementer er i stål. Bygningen har vundet flere priser og Fiberlines facadeelementer er optaget i kulturkanonen og det er vi stolte af.

Det vi laver er profiler - i plastmateriale med et højt fiberindhold. Fiberline Composites fabrik i Middelfart
- Kompositmaterialet er dyrere end stål, men har nogle fordele. Det er let, stærkt og korrossionsbestandigt, fortæller Stig Krogh Pedersen. Det er desuden næsten vedligeholdelsesfrit og billigere at transportere og montere.

Tidligere har vi benyttet materialernes elektriske isoleringsevne. Fra gamle dage kender vi et kompositmateriale som bakelit, der var fremstillet som bomuldsarmeret plast. I dag fremstiller vi glasfiberarmeret plast ved at trække profilen frem og støbe med hærdet plast.

- Vi kan lave alle mulige profiler, Vi kan dog ikke lave koniske rør eller bøjninger, vi kan kun lave "lige ud". Vi laver primært profiler til tre anvendelsesområder:

" Vindenergi - vi har en anden fabrik i Middelfart hvor vi kun laver profiler til vindenergi. Markedet er i kraftig vækst.
" Konstruktionsprofiler - I, U, og V profiler m.m.
" Profiler til døre, vinduer og facader. Det er også et område, der er i stor vækst.

- Vi har anlagt en strategi ud fra, hvilke markeder, vi forventer, der vil vokse mest - vi har valgt at satse på netop disse marked er. Det er fx energimarkederne. Vi forventer, at olieproduktion vil falde og olieprisen vil stige igen om ganske få år - også endnu højere end til de 140 dollars pr. tønde, de nåede sidst.

produktionshallen- Vi laver også profiler, som benyttes inde i vindmøllevinger til at give ekstra stivhed. Her er det med kulfiberarmering, som er 20 gange dyrere end glasfiber.

- Vi laver også profiler, der benyttes i køletårne på kraftværker. Køleelementerne bæres af vores bærebjælker. Materialerne tåler den aggressive atmosfære. Der er op til 11 km profiler i et køletårn, der er ved at blive rejst ved Køln. Vi har også leveret 27 vognlæs til et cellekøletårn, så det har været et materialemæssigt stort projekt.

- Vi leverer også dækket til broer. Altså den vandrette del af broen, som udsættes for vejsalt osv. Kompositdækket hviler på stålprofiler, som sidder godt beskyttet nedenunder. Vi har bygget en del broer i England (en motorvejsbro over M6), i Holland, Rusland og Spanien - og i Nørre "by, fortalte Stig Krogh Pedersen og viste billeder af projekterne.

- Vores materiale har gode isolerende egenskaber og er velegnet til lavenergivinduer. Der er ændringer på vej i bygningsreglementerne hvor der stilles krav til U-værdien. Vi satser på at finde nogle vinduesfacadeproducenter og udvikle det sammen med dem - opgaven er at overtale vinduesproducenterne til at anvende vores materiale. Ved at lime profiler og glas sammen skaber vi nogle slanke rammer (4 mm). Vi så et billede af et moderne Dannebrogsvindue med meget større lysindfald og meget mindre varmetab. I Vejle bygges 10 passivhuse, som vi har lavet profilerne til, og i Herning bygger de et nulenergi-kollegium, der har vinduer og facader i vores materialer. Så der kommer en del nye produkter på markedet i nær fremtid.

- Vi har leveret profiler til sports- eller kulturcenter i Birkerød. Der er også et projekt på havnen i Odense, men det mest omtale er nok Jyllinge Kirke, der blev indviet for et lille års tid siden, hvor vi har leveret den udvendige facade og profiler til vinduespartierne.

Den fremmødte forsamling fik svar på alle spørgsmål - fx at den glasfiberarmerede plast ikke er specielt brandbar, den er "svært antændeligt" - nærmet sammenligneligt med limtræsbjælker.

Det kan leveres som brandhæmmende, så skal det specialbehandles. Hærdet plast kan tåle både varme og kulde, og det ikke ældes af ultraviolet lys, men det kan dog ændre udseende. For at hindre dette, kan det lakeres.

Også elefantriste udgør en del af sortimentet. Riste til serviceplatforme og ventilation foruden planker brugt som gulve. Helikopterplatforme fremstillet af Fiberlines profiler bruges i forbindelse med havvindmølleparker og der leveres trappe- og gelændersystemer, som bl.a. benyttes på olieboreplatforme.

- Vi er ved at etablere en produktionsenhed i Kina. Etableringen er et led i Fiberlines strategi om at servicere vindmølleindustrien med kompositprofiler på globalt plan. Fabrikken skal primært levere til kunder i Kina.

- Vi kan godt beholde produktionen i Danmark. Vores produktion er ikke så løntung. Vi er kun 160 medarbejdere på hele fabrikken, heraf 80 i administrationsbygningen, hvor også udviklings"afdelingen har til huse, her er vi 40 ingeniører, siger Stig Krogh Pedersen, der også fortalte, at virksomheden oplever en kraftig omsætningsvækst hvert år.

Der er en enkelt anden virksomhed i samme volumen i Europa og to i USA. Men vi oplever det sådan, at konkurrenterne primært er dem, der laver profiler af andre materialer, som fx stål og aluminium.

Produktionen kører i 3-skift 5 dage om ugen, og der er kun ganske få medarbejdere i produktionen af gangen. Vi så på rundvisningen kun 5-6 personer i den store, lyse og rene hal. Pultrudering er en langsom proces, og materialet glider stille frem i sneglefart. Der var ikke lugtgener af betydning på fabrikken. Der er meget lidt styren tilbage efter støbningen på grund af en god udhærdning, fortalte Stig Krogh Pedersen.

Der er heller ikke problemer med indeklima og arbejdsmiljø ved brug af Fiberlines produkter, fibrene er større og reagerer ikke i kroppen som fx asbestfibre.

Højspænding er ikke længere et fokusområde så det højspændingslaboratorieudstyr, man råder over, er ikke i brug pt.

Materialet anvendes i bilindustrien, men styktallene er for store til, at Fiberline med fordel kan gå ind i dette marked. Men der er til gengæld et nyt marked inden for flyindustrien.

Læs mere på hjemmesiden www.fiberline.com, en helt ny hjemmeside er i øvrigt på vej.

AEJ

_____________________________


Hvad er komposit?
Et kompositmateriale er defineret som et materiale, der er sammensat af mindst to forskellige materialer, som hver for sig ikke altid egner sig til konstruktionsformål, men som i kombination resulterer i et materiale med stor styrke og stivhed. Kompositmaterialer har været kendt og anvendt i bygninger i tusinder af år, f.eks. blev lerhytter i stenalderen fremstillet af strå klinet med ler. Beton forstærket med stål er et eksempel fra moderne tid. I en sådan materialekombination optages trækbelastningen af stålarmeringen, mens beton optager trykbelastningen.

_____________________________


Fra to til 100 medarbejdere på et par årtier
Fiberline er vokset stærkt i sin ret korte levetid, og virksomhedens produkter er i dag repræsenteret over hele verden. Fiberline blev stiftet i 1979.

Dorthe og Henrik Thorning udgjorde administrationen, og der var to mand i produktionen i de dengang lejede lokaler på Nr. Bjertvej. 1. maj blev det første pultruderingsanlæg startet og denne dato regnes herefter for virksomhedens fødselsdag. I 1997 blev produktionsafdelingen i Middelfart åbnet.

Samme år åbnedes Fiberline-broen i Kolding, Skandinaviens første kompositbro. Den blev efterfulgt af flere broer og bygningsværker, blandt andre Pontresina broen og Eyecatcher huset i Schweiz samt broen over højhastighedsbanen mellem Madrid og Barcelona. Seneste skud på stammen er West Mill Bridge i Oxfordshire, der åbnedes 29. oktober 2002.

Få din annonce vist her. Læs mere

Arrangementer


Elektroteknisk Forening | Kronprinsensgade 28  | 5000 Odense C | Telefon: 40 56 01 48 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.