top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

2018-09-12 Lego House med Jydsk Sektion

Efter et besøg hos Green Tech Center i Vejle og et smut forbi  Hotel Bredehus i Bredsten gik Jydsk Sektions heldagstur til Lego House i Billund.

Lego House ligger i centrum af Billund tæt på de første Legobygninger i byen og Ole Kirk Christiansens hjem. Huset ligger, hvor byens rådhus lå før. Billund Kommune er slået sammen med Grindsted Kommune og det fælles rådhus ligger i Grindsted.

Lad det være sagt med det samme: Det er virkelig en stor dansk turistattraktion, vi har fået her i Billund. Man forventede omkring 250.000 gæster om året og har haft endnu flere her det første år.

Der er da også opført et nyt parkeringshus og en stor gratis fjernparkering.

Udefra ser Lego House ikke så stort ud, som det reelt er, 12.000 m2 i 23 m højde. Bygningen består af elementer, som forestiller 21 store legoklodser bygget forskudt med 13 terrasser, hvorved det slet ikke ser så massivt ud. Klodserne er stablet sådan, at bygningen indvendigt fremstår uden bærende søjler. Det har dog også krævet hovedbrud for ingeniørerne, som har udtænkt en stålkonstruktion ala Den gamle Lillebæltsbro på tværs i toppen af bygningen, som bærer vægten.

Inde i huset handler det også om Legoklodser. Der er 25 millioner klodser til blandt andet diverse udstillinger og til at lege med.

Det er BIG, Bjarne Ingels Group, der er arkitekter bag bygningen, men hele ideen er udtænkt at Kent Kirk Christiansen og det er indfrielsen af en drøm han har haft i mange år.

Omkring huset er der  tre pladser, Ankomstpladsen, som er den primære adgang til Lego House og en uformel opholdsplads, Byens Plads, der blandt andet kan fungere som byens lokale samlingssted, og Ved Bækken, hvor åbningen af Billund Bæk skaber en lille stykke bynatur.

Børn og voksne kan gå på opdagelse i fire oplevelseszoner, rød, blå, grøn og gul zone. De repræsenterer hver forskellige temaer og forskellige oplevelser.

  • Grøn Zone – handler om den sociale leg
  • Gul Zone – humør og følelser
  • Rød Zone – kreativitet
  • Blå Zone – stimulerer de kognitive kundskaber.

Vi blev budt velkommen af en meget kompetent og veloplagt guide, Peter Anker, der havde ansvaret for os ved besøget. Vi fik udleveret et elektronisk armbånd, det gav mulighed for at benytte garderoben og få adgang til og gemme data, film og fotos fra de forskellige installationer undervejs.

Der er en stor Legobutik som imponerer med udvalget, men desværre ikke med priserne som forekommer at være urokkelige.

I cafeteriet udleverer to robotter den bestilte mad til gæsterne. Bestilling foregår med Legoklodser.

Og der er også en fin restaurant, som ikke er specielt stor, så det anbefales at man bestiller bord. Alle disse faciliteter på Lego Square er åbne for alle - også for gæster uden billet eller armbånd.

Turen gik først op til toppen af bygningen, hvorefter vi langsom bevægede os nedefter. Undervejs fik vi demonstreret forskellige tekniske faciliteter. Vi lavede dukkefilm og skabte fisk som kunne svømme rundt i et akvarium, og vi reddede med ildspyende robotter fastfrosne eskimoer og mammutter  ud af isen. Selv om vi jo ikke syntes, vi er i legealderen længere, så gav det appetit til et besøg en anden gang – gerne sammen med børn og børnebørn.

Turen gik også op over bygningens mange tag, hvor der er indrettet legepladser og hvorfra der er god udsigt over Billund – herunder også til byggeriet af Legos nye hovedsæde, som ligger ikke så langt herfra. Bygningen bliver på 52.000 kvadratmeter og tages i brug i 2020.

Jørgen Bjerg Sørensen er facility manager og han viste rundt og fortalte om teknikken i huset. Han har 5 medarbejdere til at hjælpe, heraf 3 elektrikere, en smed og en VVS ‘er. Der har været nok at gøre i det første driftsår, men kun mindre ting står til at blive rettet. Der arbejdes fx på at lave befugtning af luften i Lego Square, idet det har vist sig at den tørre luft kan bringe egetræsgulvet i fare. Og der er pladsmangel i køkkenet primært på grund af et større besøgstal og et større salg end forventet.

Det eneste uheld, man har oplevet i huset, skyldtes tilstoppede regnvandsbrønde på taget, hvor vandet stod i ½ m højde og derfor trængte ned i gennem brandlugerne. Det viste sig at være byggeaffald som havde hobet sig op i rørene. Så læren heraf er, at man skal huske at rense sine regnvandsbrønde.

Teknikernes vigtigste redskab er en IPad, hvorfra man styrer teknikken i hele huset, bl.a. de 8 stk. ventilationsanlæg med køl placeret i kælderen. Anlæggene styres efter antallet af gæster og den fysiske aktivitet rundt i huset og den afgivne varme fra udstillingsenhederne. Den helt usædvanligt varme sommer har kunnet klares uden at det blev for varmt indendørs.

I kælderen ligger  Legomuseet, en kæmpe samling fra Legos start og frem til i dag, både produkter, historie og personerne. Den del tog Peter Anker sig af, her startede vi ved det 15,68 m høje Legotræ som rækker fra gulv til loft i Lego House. Træet er en metafor for Legokoncernen, som udspringer i trælegetøj. Der er bl.a. en lille relief med den lille træand, der var første Lego produkt i 1932. På grenene er der temaudstillinger bygget i Lego og man finder fx en glad abe boltre sig

Toppen af træet er ufærdig – små Legofigurer er i gang med at bygge nye grene ved hjælp af en gigantisk kran. Træet er bygget af 6,3 mio. klodser og vejer over 10,6 t. Det har taget 24.350 timer at bygge.

I museet så vi alle de mange udstillede Legomodeller helt fra virksomhedens start og frem til i dag. Mange modeller vakte genkendelsens glæde, og det slog mig, hvor utroligt meget Lego har fyldt i vores egen barndoms univers og i vores børns.

Det fortjener de jo faktisk en stor tak for.

AEJ


Elektroteknisk Forening | Kronprinsensgade 28  | 5000 Odense C | Telefon: 40 56 01 48 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.