top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

2017-10-04 Danrice A/S

Danrice fremstiller forkogte ris, korn og pasta, fx basmatiris, jasminris og risotto ris. Af korn fremstilles fx couscous, bulgur og quinoa. Pastaprodukterne er bl.a. spaghetti, linguini og tagliatelle.

Det er færdigkogte og løst frosne produkter, de leverer, hvilket er årsagen til, at de tekniske anlæg er ganske imponerende.

Vi blev modtaget og vist rundt af deres factory manager maskinmester Henrik Rosenlund, der indledningsvist fortalte om virksomheden, hvorefter vi var rundt at se anlæggene.

Danrice startede som en del af Orskov, som har adresse ved siden af. Orskov producerer i Ørbæk frosne bær og bærpuréer og frugt- og bærsaft til industrikunder, foruden de benytter det i deres egne detailprodukter (Naked Fruit, Ørbæk Most mv.)

Danrice blev i 2006 solgt fra og indgår i dag i Ebrofrost som er del af af Ebro Foods , som er en stor international spiller på fødevaremarkedet inden for frostvarer og tørprodukter. Ebro Foods er i 52 lande, flest i Europa, men de har også en fabrik i  Memphis, USA. De har bl.a. en stor fabrik i Tyskland nær Stuttgart. Koncernens omsætning er 2,4 mia. Euro og der er 5.780 ansatte.

Så syner de 40 medarbejdere i Ørbæk, heraf 12 i administrationen, jo ikke af så meget.

Danrice har de fornødne certificeringer til at blive solgt i hele verden, bl.a. British Retail Consortiums kvalitetsstandard, ”Global Standard for Food Safety” for virksomheder, der leverer til detailhandelen.

Ebrofrost og Danrice er på kort tid blevet en førende leverandør af de kogte og løsfrosne ris  til færdigvareproducenter og storkøkkener, hvor der for tiden opleves pænt store vækstrater i markedet.

Ris ankommer i bigbags med skib fra østen. Der er altid 4 skibe på vej og de losses i Fredericia, hvor der også er et lager. Herfra køres de med lastbil til Ørbæk, 2-3 lastbiler om dagen. Inden risene indgår i produktionen bliver de undersøgt ved røntgenfotografering for at skille evt. jord og sten fra. Herefter vaskes og koges risene og køles ned ved at skylle med koldt vand. Så skal risene tørres med luft inden de fryses ned, hvilket foregår i flere trin, hvor der blæses luft op igennem dem for at de ikke skal fryse sammen i klumper. Til sidst afvejes og pakkes de frosne ris automatisk i sække á 25 kg, som ved hjælp af en robot stables på paller, som folieres. Der læsses 8-9 biler om dagen.

Et stort anlæg for produktion af 6.000 tons/år pastareder blev etableret for to år siden. Men det tog også lidt tid at få det kørt ind, fortæller Henrik Rosenlund. Anlægget er det første i verden af sin slags i denne størrelse, tidligere var der kun et mindre prototypeanlæg i Tyskland.

Nu skal pastarederne ud på markedet, bl.a. i USA, så anlægget kan komme op at køre på fuld tid, endnu kører det kun hver tredje uge.

Opgaverne i driften er - udover at få produktionen til at køre jævnt og uden stop  -også gradvist at øge automatiseringen og nedbringe energiforbruget.

På trods af de højere lønninger og energipriser i Danmark klarer Danrice sig godt i sammenligningen med de andre fabrikker i koncernen. Der er en højere grad af automatisering og et mindre energiforbrug.

- Men det spiller også ind, at medarbejderne er yderst kompetente og selvkørende, fortæller Henrik Rosenlund. I Danmark behøver medarbejderne ikke at spørge en leder hver gang der er et problem, der skal løses.

På trods af de omfattende investeringer i nye produktionsanlæg nåede Danrice i 2016 et økonomisk resultat på 16 mio. kr., så derfor er der basis for yderligere investringer i Ørbæk. Man har netop købt en træflisfyret kedel, som vil nedbringe CO2 belastningen. Den fødes fra en silo, og kører fuldautomatisk. Der planlægges også et fuldautomatisk højlager.

AEJ


Elektroteknisk Forening | Kronprinsensgade 28  | 5000 Odense C | Telefon: 40 56 01 48 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.