top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

NKT i Warszowice

Målet for Sydjysk Sektions studietur til Polen var NKTs fabrik i Warszowice 200 km syd for Krakow.

Det er jo i øvrigt nyt, at vi igen kan skrive NKT og med store bogstaver, for i mange år har firmaet heddet nkt cables. NKT har besluttet at opsplitte selskabet i to selvstændige børsnoterede selskaber, sådan at Nilfisk Holding A/S er skilt ud. Det sker efter, at NKT har overtaget ABBs forretning af højspændingskabler i en handel til 6,2 milliarder 

kroner. I forbindelse med dette har man rettet navn og logo, så det er blevet enklere.

NKT Photonics i Birkerød, der fremstiller lyslederkabel og sensorer, fortsætter som hidtil som en del af NKT.

NKT er repræsenteret i 27 lande og har omkring 2800 medarbejdere. Firmaet går en spændende tid i møde med stort latent behov for at forny gamle højspændingskabler i hele Europa samtidigt med, at der skal etableres mange nye højspændingskabelforbindelser. Fx er man i Tyskland på vej til at etablere HVDC forbindelser fra nord til syd.

NKT er med købet af ABBs kabelforretning foruden etableringen af den relativt nye store fabrik i Köln nu størst inden for højspændingskabler i Europa. Også inden for mellemspænding er man blandt de største. Inden for lavspænding er man i Europa blandt de tre største og i Polen, Tjekkiet og Slovakiet  er man markedsleder.

Peter B. Christensen fra NKT var med som deltager på turen og var den danske vært under besøget. Fra fabrikken i Warszowice blev vi modtaget af Aneta Gardynik (marketing) og Aleksander Stolp samt Dagmara Gargol, begge ingeniører og meget engagerede i deres job.

Efter en orientering om fabrikken og NKT generelt var vi en tur rundt i  hele produktionen.

Den polske kabelvirksomhed blev grundlagt i 1928 i Czechowice-Dziedzice. I 1993 købte NKT aktierne og overtog herefter virksomheden.

Det relativt nye produktionsanlæg i Warszowice er udstyret med moderne maskiner i verdensklasse såsom Niehoff og Rosendahl. Der er gennemført Leanoptimering og høj effektivitet i produktionen.

Der produceres installations- og lavspændingskabler op til 10 mm2. 60 % udgøres af 1,5 og 2,5 mm2. To tredjedel af de producerede kabler er fladkabler, som åbenbart er det foretrukne i Polen, efter sigende skulle de være hurtigere at arbejde med. Også farvede kabler vinder frem, hvilket også ses som en trend i USA.

Som det er almindeligt ved virksomhedsbesøg måtte vi ikke fotografere selve produktionen, men fabrikken er mindst lige så strømlinet og moderne som kabelfabrikker i Danmark eller Tyskland og er på samme måde præget af høj automatisering og få medarbejdere. Men da der arbejdes 24 timer i døgnet og 7 dage om ugen bliver det trods alt til 260 medarbejdere i alt. Fabrikkens produktion af kabler når op på over 100.000 km om året.

Råvarerne er kobbertråd og PVC. NKT i Polen har sit eget produktionsanlæg til PVC-komponenter, som er placeret i Knurów.

De producerede kabler på fabrikken anvendes primært i Polen og Tyskland, Tjekkiet, Slovakiet og Tyrkiet. Kun ganske lidt går til Danmark. En af aftagerne er i øvrigt Solar Polska, som har en afdeling i Gdansk.

AEJ


Elektroteknisk Forening | Kronprinsensgade 28  | 5000 Odense C | Telefon: 40 56 01 48 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.