top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

OUH Facilites management

Efter generalforsamlingen i Fynsk Sektion fortalte projektingeniør Lars Kildelund om teknikken på OUH, assisteret af elektriker Thomas Kristiansen. Herefter var vi rundt og se regulerkraftanlæg, koblingsstation og frysehuset.

Et hospital er jo ekstra kritisk med hensyn til sikker elforsyning. Odense Universitets Hospital er forsynet via 2 by forsyninger med 3 ringledninger, hvor på der til de kritiske bygninger altid er to transformere, som hver kun er belastet 50 % og de kan derfor være reserver for hinanden. Der er for ca. 7 år siden etableret en ny 10 kV koblingsstation. Det tager fem sekunder at blive koblet på den anden byledning, hvis strømmen skulle svigte. Energi Fyn etablerede samtidigt et regulerkraftværk på OUH, som tillige fungerer som nødgenerator for sygehuset. Anlægget er på grund af placeringen på sygehuset ekstra lyddæmpet og kostede 48 mio. kroner. Men den dobbelte anvendelse betyder naturligvis en besparelse i omkostningerne til at etablere nødanlæg.

Værket er forsynet med et styre-, regulerings- og overvågningsanlæg, der fjernbetjenes og fjernovervåges af driftsvagten på Energi Fyn. Ligeledes kan den balanceansvarlige - Markedskraft - aktivere anlægget til regulerkraftmarkedet.


Kraftværket består af 8 dieselgeneratorer, som tilsammen leverer 16 MW. Der går et par minutter før anlægget er oppe i drift, derfor er det også vigtigt med UPS anlæg, bl.a. til operationsstuer og it.

 
Der findes desuden nogle traditionelle nødgeneratorer på lavspændingssiden. OUHs spidsbelastning er 7 MW.

Noget af det kritiske med hensyn til forsyningssikkerhed er et 850 m2 frysehus, hvor det største lagerrum måler 22 x 16 x 2,5 m. Her holdes temperaturen på minus 80 OC, men der er også et forrum med minus 30 OC og en gang med minus 5 OC. Fryserummet anvendes til opbevaring af vævsprøver, blod, spinalvæske (omgiver rygmarven) samt urin til brug for forskning, diagnostik og kvalitetsudvikling. Afdelingen for Klinisk Patologi er den største kunde i frysehuset, men også andre store afdelinger anvender det.

Frysehuset er det første af sin slags i Europa. Det har kostet 27 millioner kroner, men sparer OUH for to millioner kroner på energiregningen hvert år i forhold til de mange frysere, man før havde ude på afdelingerne.  Det er flytbart, hvis det på et tidspunkt ønskes flyttet ud til Nyt OUH.

Den lave temperatur har gjort det nødvendigt at anvende specialudstyr, der kan tåle kuldegraderne. Det har også været en udfordring at sikre et godt arbejdsmiljø for medarbejderne, der skal lægge vævsprøver på lager og tage dem ud igen, når de skal bruges. Lyset er LED med et lavt energiforbrug, opbygget i armaturer, der er monteret, så de let kan tages ned, selv med luffer på.

Selve køleanlægget er opbygget som et indirekte kaskade anlæg med de naturlige kølemidler Ethan R170 og Ammoniak R717 som kølemiddel. Varmen fra køleanlægget bruges bl.a. til opvarmning af bygningens gulvvarme-system, så permafrost under rummene undgås.

Da indholdet i frysehuset er uerstatteligt, er der stor fokus på at sikre at temperaturen altid kan holdes, derfor er der installeret et nødkøleanlæg med nitrogen som kølemiddel. Ligeledes er der en nødgenerator samt batteribackup, hvis der skulle opstå et svigt i elforsyningen.

Vi fik lov at komme indenfor i kulden. Det var en spændende oplevelse - skosålerne blev øjeblikkeligt stive og udåndingsluften blev nærmest til sne.

AEJ


 


Elektroteknisk Forening | Kronprinsensgade 28  | 5000 Odense C | Telefon: 40 56 01 48 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.