top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

2016-03-10 Kontrakt på HVDC konverter

Pressemeddelelse fra Energinet.dk

Energinet.dk og tyske 50Hertz har tildelt kontrakten på en HVDC konverterstation i Bentwisch i Nordtyskland og er dermed kommet er vigtigt skridt nærmere realiseringen af en ny elforbindelse mellem Tyskland og Danmark.

Elforbindelsen er døbt ”Kriegers Flak Combined Grid Solution” og vil blive verdens første havbaserede elnet, som kombinerer strøm fra vindproduktion med muligheden for at udveksle strøm mellem to lande. Den kommende danske havmøllepark Kriegers Flak og den eksisterende tyske Baltic 2 er placeret mindre end 30 km fra hinanden. Ved at udnytte landforbindelserne til de to havmølleparker kan udlandsforbindelsen etableres med to relativt korte søkabler mellem de to havmølleparker.

Kontrakten på HVDC konverteren er på 140 mio. euro og er blevet tildelt ABB. Konverteren er nødvendig, fordi Tyskland og Østdanmark tilhører forskellige synkronområder, og frekvensen derfor skal tilpasses. Det vil ske i to omformere (Voltage Source Converters), som omdanner vekselstrøm (AC) fra det nordiske elsystem til jævnstrøm (DC), som igen omdannes til vekselstrøm blot tilpasset det kontinentale synkronområde.

Den nye AC forbindelse vil have en kapacitet på ca. 400 MW og forventes i drift ved udgangen af 2018. Forbindelsen bidrager til målet om at skabe et fælles europæisk energimarked. Dertil kommer, at den nye elforbindelse er med til at bane vejen for mere vedvarende energi i elsystemet, og er med til at sikre forsyningssikkerheden i begge lande. 


Elektroteknisk Forening | Kronprinsensgade 28  | 5000 Odense C | Telefon: 40 56 01 48 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.