top
Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
Glemt din adgangskode?
Print side Tilføj til favoriter E-mail side 

2014-09-17 Studietur til München

Onsdag d. 2014.09.17, kl. 07.30 stod en flok forventningsfulde elektroteknikere klar på Aarhus Hovedbanegård for at tage på årets studietur til München for at besøge TE Connectivity (krympemateriel), SGB-SMIT (transformere), Reinhausen (viklingskoblere) samt BMW (biler).

En lang togtur ventede på selskabet, men i godt selskab går rejsen gerne hurtigt, det gjorde den også denne gang, så vi ankom i god behold til München kl. 19.00.

Torsdag formiddag var helliget TE Connectivity som ligger i Ottobrun lidt uden for München.

TE Connectivity

Fabrikken i Ottobrun, som er ISO 9001, ISO 14001 og OHAS 18001 certificeret, omfatter et areal på 160.000 m2, og er hovedkvarteret for TE Connectivitys energidivision, hvor der i alt er ca. 3.800 medarbejdere. Fabrikken er startet op i Ottobrun i 1980 og efterfølgende udvidet til det den er i dag.

Vi ankom, lidt forsinket på grund af trafikken i München, ca. 09.30 til Ottobrun, hvor Sales Manager Kasten Anker fra TE Connectivity i Danmark stod klar til at modtage os.

TE Energy divisionen  er den førende virksomhed i verden i forbindelse med samlinger. Som en lille sidebemærkning kan oplyses, at i en BMW 320 er der over 850 elektriske samlinger. Omsætningen for den samlede koncern var i 2013 12.1 billion US Dollars. Den samlede koncern udvikler og færdiggør mere end 500.000 hightech løsninger. Forretningsområderne omhandler bl.a. materiel til transport, kommunikationsløsninger, industrielt og medicinsk udstyr, materiel til luftfart, materiel til distribution af el og fiber m.m.. Lidt nøgletal for den samlede koncern følger her:

 • Ca. 100.000 ansatte.
 • 40.000 forskellige produkter
 • 60 års erfaring
 • Har mere end 1000 patenter
 • 90 % af produkterne er udviklet internt
 • Repræsenteret i 80 lande

Udviklingsarbejdet med TE Energys produkter foregår for det meste i Ottobrun, her kan produkterne også testes, da fabrikken i Ottobrun har sit eget testlaboratorium. Testlaboratoriet som kan levere op til 240 kV bruges kun til interne tests, det bruges ikke kommercielt.
Produkterne som bliver fabrikeret i Ottobrun omfatter:

 • Kabeltilbehør
 • Varmkrympning af muffemateriel
 • Koldkrympning af muffemateriel
 • Forbindermateriel
 • Isolatorer og isolationssystemer
 • Overspændingsafledere
 • Produkter til måling, styring og forskelligt koblingsmateriel op til 3200 A
 • Vejbelysningsteknik

Kabeltilbehøret som produceres i Ottobrun omfatter materiel op til 245 kV som rutinetestes i laboratoriet, f.eks. ved at 145 kV materiel påtrykkes en spænding på 190 kV i 30 minutter med et max. på 350 kV.

TE Energy er det største forretningsområde for TE Connectivity og i divisionen i Ottobrun er der ca. 600 ansatte. Hovedkvarteret i Ottobrun tager sig research, udvikling, produktion, logistik samt for salg og markedsundersøgelser af TE Energys produkter.

Produktionskapaciteten i Ottobrun omfatter mere end 15 millioner meter krympemateriel om året, hvortil der bruges 4.000 tons compound for at udføre 50 forskellige former på materiellet. Alt dette betyder at TE Energys markedsandel i forbindelse med samlinger er på op til ca. 40 % worl


Efter orienteringen om virksomheden ventede en vældig interessant rundtur i fabrikken hvor vi fik alt at vide om diverse teknikker til extrudering, ekspansion, formgivning og hvordan der udføres krydsbindinger i muffemateriellet så det kan ”trække” sig sammen igen.

Varelageret i Ottobrun består af et fuldautomatisk højlager med ca. 11.000 pallepladser hvor højden på rackene er 20 m – dette så vi dog ikke.

Efter besøget på TE Connectivitys fabrik i Ottobrun var det tid til at køre til BMW for at besøge BMW Welt.

BMW Welt

BMW Welt er en af de første bygninger der repræsenterer en ny generation af kommunikationsbygninger i det 21. århundrede. Det er her producenten kommer i dialog med kunder, venner og besøgende fra hele verden.

Den store glasfacade tillader en masse lys at komme ind i rummet hvorved bygningen åbnes op, samtidig binder arkitekturen BMW ´s andre eksisterende bygninger i området sammen med bygningerne på det olympiske område. Det tidligere olympiske område har været ejet af BMW, men blev solgt da området skulle bruges netop til de olympiske lege i München i 1972.

BMW Welt åbnede første gang d. 20. oktober 2007. Før dette var der gået lang tid, idet beslutningen om at bygge BMW Welt blev taget sidst i halvfemserne. Da først beslutningen var taget, var det næste brændende spørgsmål, at finde et egnet sted til bygningen. Det var et krav at bygningen skulle bygges et historisk sted tæt på de øvrige BMW bygninger.

Bygningens udformning blev fundet ved hjælp af en konkurrence som tiltrak 275 af verdens mest attraktive arkitektbureauer.
Juryens valg var ikke til diskussion – valget blev et fascinerende design udført af Professor Wolf D. Prix og hans kontor i Wien – Coop Himmelb(l)au.

Tidligere i sin karriere havde Wolfgang D. Prix set Professor Karl Schwanzers bøger om BMW Tårnet – den såkaldte firecylinder bygning. Professor Karl Schwanzer var arkitekten bag firecylinder bygningen og historien går på, at under en af sine forelæsninger blev han pludselig kaldt ud. Da han kom tilbage, sagde han til sine studerende at han holdt en tidlig jul dette år, da han lige havde vundet konkurrencen om bygningen af BMW ´s hovedkvarter - firecylinder bygningen. Nøjagtig 30 år senere kunne Professor Prix gøre det samme, han blev ligeledes kaldt ud fra en forelæsning og kunne bagefter oplyse, at han lige havde vundet BMW Welt konkurrencen.

Hele BMW´s pallette af biler kan ses i BMW Welt samtidig med deres andre brands – Mini og Rolls Royce. Det er også her, man kan hente sin egne bil, det er et af koncepterne i BMW Welt, at kunderne kan afhente deres egen bil efter grundig instruktion.

BMW bygningerne i München er koncernens hovedkvarter og i München produceres der hvert år ca. 200.000 biler og 300.000 motorer af koncernens totale produktion. I München er der ca. 9.000 ansatte fra 50 forskellige lande som sikrer, at bilerne der produceres er af højeste kvalitet. Området på 500.000 m2 i München kræver et maksimum af logistik, transport og administration da BMW ikke kan og må udvide mere der hvor de ligger nu.

I 2011 besøgte 2,3 millioner mennesker BMW Welt, 25 % mere end året før. Dette besøgsantal gør BMW Welt til den meste populære turistattraktion i Bayern. D. 4. juli 2012 nåede BMW Welt op på et totalt besøgsantal på 10 millioner, kun 5 år efter åbningen.

Såfremt man kommer på de kanter under ferie eller på andre tider, så kan det anbefales at besøge BMW Welt. Adgangen til BMW Welt er gratis, men hvis man har lyst til at besøge BMW museet eller vil på en fabriksrundvisning mm., ja, så koster det noget.

SGB-SMIT og Reinhausen

Fredag stod den på køretur til Regensburg med besøg på SGB-SMIT (transformere) og Reinhausen (viklingskoblere)

 
Vi blev vel modtaget i Regensburg og startede i kantinen med diverse facts om transformerfabrikken SGB-SMIT som fyldte 100 år i 2013:

 • Samlet areal 80.000 m2
 • Produktionsareal 22.000 m2
 • Administration 8.000 m2
 • Samlehal 3.700 m2
 • Prøvehal 1.900 m2
 • 44 kraner, med max. løft på 120 T på den største
 • Er certificeret ligesom TE Energy, ISO 9001, ISO 14001 og OHAS 18001
 • 35 års erfaring med transformere
 • 9 maskiner til udførelse af vindinger

SGB-SMIT producerer transformere fra 10 MVA til 170 MVA i spændingsområdet 6 kV til 275 kV. Den største fysiske transformerstørrelse der kan håndteres er 12,0x3,3x4,5m (LxBxH). Der er dog produceret en transformer på 250 MVA.

Lørdag var der dømt afslapning med besøg på verdens største ølfest, Oktoberfesten i München som hvert år tiltrækker op mod 6 millioner besøgende.

Oktoberfesten
Oktoberfesten i München er den oprindelige ”Oktoberfest”. Den første blev holdt i oktober 1810 i anledning af Kronprins Ludwigs bryllup. Siden har der der været en del pauser – mest på grund af en række af krige i Tyskland. På trods af pauserne, når antallet af Oktoberfester alligevel op på 181 her til festen i 2014. Oktoberfesten i München er gigantisk.
Antallet af besøgende til verdens største ølfest har i de sidste mange år, som tidligere nævnt, ligget omkring 6 millioner. Altså er der cirka lige så mange Oktoberfest-deltagere som der er indbyggere i Danmark. Ølsalget ligger på omkring 6 millioner liter (ølindtaget er dog meget uens fordelt blandt festdeltagerne). Udover øl bliver der indtaget tonsvis af især kyllinger og pølser. Festen foregår på Theresienwiese, eller Wiesn som det også bliver kaldt. Theresienwiese strækker sig over et areal på 42 hektar, hvoraf Oktoberfesten optager omkring 30 hektar.
 
Festivalen strækker sig over ca. 2½ uge og er en kæmpe folkefest. Hver dag fra morgen til aften syder feststemningen af liv i de mange telte og på festpladsen. Udover telt og festplads er der også et stort tivoli mv. Fra at have startet ud som en ”lokal folkefest” har den udviklet sig til at være et tilløbsstykke med festdeltagere fra hele verden, og er blevet til verdens største ølfest.


I dag er det ikke kun de lokale som deltager i det festlige Oktoberfest-tøj. Også andre nationaliteter såsom eksempelvis danskere, australiere, franskmænd, italienere, amerikanere og kinesere kan nydes i festdragterne, der på tysk er kendt som ”lederhosen” for mændene og ”dirndl” for kvinderne.
Festarealet Theresienwiese deles op på 2 områder:
Klein wiese = 26 Hektar. Große wiese = 31 Hektar.


Facts om indtag af øl og mad:

 • Oktoberfesten omsætter for omkring 800 millioner Euro
 • Der er ca. 6 millioner festdeltagere
 • De 6 millioner drikker 6,5 millioner liter øl
 • Der bliver stjålet 145.000 øl-krus
 • Deltagerne spiser ca. 495.000 grill-kyllinger (Brat-hendl)
 • – og 145.000 par grill-pølser (Schweinswürstl)
 • Der blev desuden spist 111 okser – alene på Ochsenbraterei (Spatenbraüfesthalle)
 • Hvert år bliver der hyret 8000 faste medarbejdere og 4000 deltidsmedarbejdere.


Søndag – hjemtur.
En lang hjemtur forestod. Udturen er selvfølgelig langt sjovere end hjemturen, det gik dog fint og efter en rejse med tog på ca. 10 timer ankom vi velbeholdent til Aarhus igen efter en fantastisk spændende og udbytterig studietur.

En stor tak skal lyde til Karsten Anker fra TE Connectivity, Kim C. Hansen fra H. Følsgaard og Otto Axelsen fra Solar for at have været med til at gøre turen så god og interessant.

Michael Werner Hytting

Elektroteknisk Forening Jydsk Sektion sponseres af:

Få din annonce vist her. Læs mere

Arrangementer


Elektroteknisk Forening | Kronprinsensgade 28  | 5000 Odense C | Telefon: 40 56 01 48 |  info@dkef.dk
Copyright © Elektroteknisk Forening - All Rights Reserved.

webpage.io Content Management System.